Biserica şi Securitatea

De greşelile trecutului nu scapi, oricât ai încerca să fugi sau să-ţi ascunzi răspunderea faţă de ele.

Democraţia românească, ca şi mulţi dintre politicienii români preferă să-şi ascundă trecutul de dinainte de 1989. Totuşi, unul dintre marele merite ale actualului preşedinte Traian Băsescu, este acela de a fi avut curajul să ceară SRI deconspirarea dosarelor ofiţerilor şi colaboratorilor Securităţii româneşti de dinainte din 1989. Dintre politicienii cunoscuţi, căzuţi victime ale trecutului propriu se numără Mona Muscă alias Dana , dar şi scriitori celebri precum cehul Milan Kundera care a băgat un om pentru 20 de ani în închisoare.

Însă unul dintre subiectele cele mai sensibile este acela referitor la preoţii sau înalţii prelaţi care au fost fie ofiţeri, fie colaboratori ai fostei Securităţi. Ezitarea Parlamentului Româna de a deconspira dosarele membrilor diferitelor culte religioase nu se justifică sub nici un chip. Nu puteam avea politicieni curăţaţi de trecut, iar cei ce se ocupă de suflete să fie murdari. La urma urmei aici avem o viaţă, cea de dincolo e veşnică. Este cunoscut faptul că Securitatea a racolat membri ai Bisericii, unii dintre ei ajungând chiar ofiţeri. Gestul în sine e discutabil. Unii au colaborat din motive personale, alţii pentru a ajuta Biserica să supravieţuiască unui regim care nu credea în Dumnezeu şi dorea desfiinţarea bisericii. Totuşi secretomania care există în acest domeniu este una care nu îşi are rostul.

Slujitorii Domnului sunt şi ei supuşi greşelii şi tentaţiilor, însă avem datoria de a şti care sunt aceia şi care le sunt greşelile. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Pimen este acuzat că ar fi fost turnător din America pentru Securitatea românească. Acesta avea două nume conspirative: Petru şi Sidorovici. Înalt Prea Sfinţia Sa a câştigat primul proces împotriva CNSAS din cauza legii în domeniu, declarată neconstituţională, însă problema pe fond nu a fost niciodată judecată în instanţă. Mai mult se pare acestuia Securitatea i-a dat şi bani pentru o călătorie de informare făcuta de către acesta în SUA. Nu este o ruşine să recunoşti că ai fost colaborator al Securităţii. Dintre politicienii români care au recunoscut acest lucru imediat după 1990 se numără şi Alexandru Paleologu. Acesta nu şi-a ascuns trecutul şi nici nu a păţit nimic, murind senator al României.

Poate că a sosit clipa ca slujitorii Domnului să se uită în urmă şi să vadă ce şi unde au greşit şi să-şi recunoască asemenea primilor apostoli, public păcatele. Nu trebuie uitat că suspiciuni există şi asupra actualului patriarh Daniel. O notă de la CNSAS arată că pe 13 decembrie 1989 dosarul acestuia a fost ars de către Securitate. Ceea ce duce la multe interpretări şi ar trebui să pună pe gânduri pe cei care l-au ales patriarh.

14:15
luni, 03 august 2009
Autor
Mircea Turculet
Muncitorul român

13:31 sambata 22 august 2009

Cele două feţe ale adevărului

21:06 marti 11 august 2009

Atuurile lui Băsescu

01:02 vineri 07 august 2009

Firea umană în faţa crizei

10:48 joi 06 august 2009

Tupeul din zilele noastre

13:08 miercuri 05 august 2009

Apocalipsa după Băsescu

16:21 vineri 31 iulie 2009

Gazduit de Administrare Servere