Apocalipsa după Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu şi-a luat inima în dinţi şi în plin an electoral a cerut guvernului să dea afară 20 la sută dintre angajaţii la stat.

Decizia urmăreşte acordarea salariilor pentru restul de 1200000 de bugetari  rămaşi şi a celor peste 4 milioane de pensii.

 

Totuşi ce nu a menţionat Traian Băsescu este cum vor fi aleşi cei care urmează a fi disponibilizaţi. Pe ce criterii. Precum se ştie mulţi funcţionari acced pe criterii politice, rubedenii sau pe sistem de pile în diferite instituţii bugetare. E o modă la români ce vine încă de la fanarioţi. În acelaşi sistem însă, acced şi oameni care au făcut studii serioase, au dat concursuri şi au mers la perfecţionări şi care, chiar muncesc şi nu stau la cafele sau la bârfe. Însă în România cum peştele de la cap se împute, cel mai probabil vor rămâne doar cei cu pile, iar cei serioşi vor trebui să plece. Există şi alternativă la această variantă. Reducerea cu 20 la sută a salariilor tuturor funcţionarilor. Este varianta premierului Emil Boc. Astfel, se poate alege, fie şomer, fie cu salariul reduc de la 1000 de lei la 800 de lei.

 

Voi alegeţi! Însă, aşa cum bine a observat Traian Băsescu, există categorii sociale, mai ales magistraţii, care se opun acestei variante, şi dau statul în judecată, judecându-se ei între ei şi câştigând mai tot timpul. În aceste condiţii Băsescu cere guvernului să pună mâna pe coasă şi să taie în carne vie, fie pentru a speria sau fie pentru a respecta înţelegerea cu FMI şi a mai obţine o tranşă din cei 13 miliarde de euro. În acest context, cel mai probabil Traian Băsescu nu va mai candida la un nou mandat. Nu are cum. Ce se va întâmpla însă? Dacă sindicaliştii nu sunt vânduţi intereselor guvernanţilor vor izbucni greve în tot sistemul bugetar. Profesorii se vor alia cu medicii, ceferiştii şi funcţionarii şi vor declanşa greve generale pe termen nelimitat. Profesorii deja sunt în fierbere după ce Ecaterina Andronescu a redus 20.000 de cadre din sistem şi sunt primii ce par aproape de declanşarea conflictului de muncă. Cel mai probabil cred însă, ce se va accepta reducerea salariilor şi păstrarea locurilor de muncă.

 

Nu de alta, dar şi aşa sistemul de asigurări sociale e în colaps din cauza numărului mare de şomeri cărora le trebuie acordate ajutoarele de şomaj, iar un doilea motiv ar fi ca cu 300.000 de bugetari şomeri, există şanse foarte mari ca şomajul să sară de cele 10 procente de care se tot teme Traian Băsescu.16:21
vineri, 31 iulie 2009
Autor
Mircea Turculet
Muncitorul român

13:31 sambata 22 august 2009

Cele două feţe ale adevărului

21:06 marti 11 august 2009

Atuurile lui Băsescu

01:02 vineri 07 august 2009

Firea umană în faţa crizei

10:48 joi 06 august 2009

Tupeul din zilele noastre

13:08 miercuri 05 august 2009

Biserica şi Securitatea

14:15 luni 03 august 2009

Gazduit de Administrare Servere