Președintele, vizita de lucru și clusterul

Din decembrie 2016, imediat după alegerile parlamentare – care au condus la o majoritate potrivnică președintelui –, Klauss Iohannis s-a trezit din letargia în care a stat cantonat aproape doi ani și s-a lansat în campania politică pentru câștigarea celui de al doilea mandat. În condițiile în care se vede bine că PNL-ul nu își poate găsi un lider credibil, darmite un prezidențiabil, în condițiile în care USR s-a dovedit deja a fi un mare fâs, șansele ca Iohannis să fie în 2019 candidatul așa numitei „drepte românești” nu sunt de ignorat. Pe cale de consecință, președintele  „a ieșit la bătaie”. 

Reactivarea președintelui în jocul politic a început prin respingerea propunerii de premier a doamnei Sevil Shaideh. Apoi, profitând de gafele de comunicare ale guvernanților – pe OUG13 –, Iohannis s-a repoziționat politic,   prin implicarea (în vestita geacă roșie) alături de manifestanții „#resist” și printr-o serie de atacuri publice furibunde împotriva guvernanților „penali”. Numai că, pe de o parte, mișcarea protestatară s-a stins odată cu retragerea ordonanței buclucașe, iar, pe de altă parte, decizia Curții de Apel Pitești – în dosarul casei obținută de familia președintelui în condiții ilegale – i-a mai domolit elanul justițiar. A urmat apoi „deal-ul” (ca să nu spun „blatul”) privind numirea noului ministru al justiției și, pe măsură, vehemența președintelui împotriva guvernanților s-a estompat cu totul.

În sondajele de opinie privind încrederea în personalitățile politice, președintele nu stă grozav, urmând sistematic un tren descrescător. Se pare că desele și lungile vacanțe în destinații exotice nu au putut fi contrabalansate de pozele făcute pe pârtiile autohtone, cu cetățenii schiori. Din punct de vedere al imaginii, se impune, așadar, ceva care să îl readucă pe președinte în atenția publică, „să îl reinventeze”. Strategii din jurul lui Iohannis, „au reinventat roata (politichiei românești)”: vizitele de lucru. Desigur, as inegalabil în acest domeniu a fost tovarășul Nicolae Ceaușescu, întâiul președinte al Republicii. Președinții postdecembriști au folosit abitir această metodă, începând cu Ion Iliescu, sărindu-l însă pe Emil Constantinescu (care „nu a mai avut vlagă” pentru al doilea mandat) și continuând cu Traian Băsescu. Și Iliescu și Băsescu au inclus în vizitele lor de lucru județul Suceava. Și Suceava le-a răspuns pe măsură, cu reflexe comunistoide. Aici, în 1990, s-a înălțat spre ceruri nepieritoarea zisă: „Când Iliescu apare / Soarele răsare”. Tot aici, în 2009, Flutur „scria „Bucovina” cu oi pe dealurile Bucșoaiei întru onoarea președintelui Băsescu. 

Așadar, pentru vizitele de lucru prezidențiale, Suceava și conducătorii ei obedienți și populiști reprezintă o destinație sigură, de potențial succes. Nu mă miră că „staff-ul iohannist” a ales această destinație pentru prima vizită de lucru a președintelui. Într-o autentică limbă de lemn, purtătoarea de cuvânt a președinției a precizat că Iohannis va veni la Suceava „pentru cunoașterea realităților locale și încurajarea autorităților” și că „vor exista și alte deplasări în țară ale domnului președinte”.

Prima întâlnire prezidențială este programată la aeroportul din Salcea, cu reprezentanții clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani. Pasămite, va fi o discuție care are scopul, citez, „de a sprijini inițiativa și de a stimula întreprinderile mici și mijlocii, producătorii din zona Suceava-Botoșani care activează în sectorul bioeconomiei, siguranței alimentare pentru populație și protecției mediului”. Adică, o discuție fără nici o finalitate, președintele neavând pârghii de acțiune în acest domeniu. Unde mai pui că președintele se întâlnește în fapt cu o formă fără conținut, clusterul fiind o gogoriță scornită de Gheorghe Flutur, imediat după ce a revenit la conducerea CJ. Singurele informații publice despre ilustrul cluster se referă la constituirea respectivei asocieri formată din trei administrații locale conduse de peneliști (pedeliști): CJ Suceava și primăriile Botoșani și Suceava, din niște firme prietene din cele două județe și, probabil pentru că dă bine,  Camerele de Comerț și Industrie din cele două județe și universitatea suceveană. De atunci, nimeni nu știe nimic despre acest cluster pompos întitulat. Bine că vine președintele să-l resusciteze. De fapt, se pare că, mediatic vorbind,  se vor resuscita reciproc,

O altă întâlnire pe agenda președintelui este o dezbatere, găzduită în sala cinematografului Modern,  cu peste 300 de aleși locali din regiune, centrată, citez din declarația purtătoarei de cuvânt, „pe ideea evidențierii problemelor cu care se confruntă autoritățile locale și identificarea soluțiilor pentru aceste probleme. Alte teme vor fi reforma administrației publice locale, continuarea procesului de descentralizare a serviciilor publice, situația infrastructurii, a resurselor publice, punerea în valoare a potențialului agroturistic al zonei”. Adică de toate și nimic Pardon nu chiar nimic, ci o întâlnire a președintelui cu oastea liberală din administrația publică locală. 

A treia coordonată a vizitei prezidențiale este vizitarea mănăstirilor Voroneț și Dragomirna. Citez din nou din purtătoarea de cuvânt a președinției: „Președintele urmărește, prin acest demers, să sublinieze importanța restaurării și prezervării patrimoniului cultural al Bucovinei și să nu uităm de tradițiile comunității bucovinene, care, de asemenea, trebuie încurajate și păstrate”. Vax, gargară. Nu de păstrarea tradițiilor are nevoie Suceava, ci de multe altele.

Vizita președintelui a stricat, se pare, programul președintelui consiliului județean, Gheorghe Flutur, care ar fi trebuit să participe în data de 2 mai la manifestările organizate la Augsburg pentru marcarea a 20 de ani de la semnarea protocolului de colaborare între Schwaben și Suceava. După ce „a bătut mătănii” în fața lui Traian Băsescu, după ce „a sărutat condurii” Elenei Udrea, Gheorghe Flutur nu va rata întâmpinarea lui Klaus Iohannis. Probabil, de această dată, nu va mai scrie cu oi. Dacă luăm de bune promisiunile lui Flutur, acum oițele au altă treabă: se exportă în țările arabe de la terminalul electoral cargo al aeroportului. În schimb, Flutur îi va pune pe tavă președintelui o altă inepție: ditamai clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani. 


07:45
marti, 02 mai 2017

Taguri

Autor
Dragos Danubianu
Vin domnesc? Nu, Vin săsesc!

09:17 miercuri 19 iulie 2017

Un an de „Hai în Bucovina”

10:15 luni 17 iulie 2017

De ce bat clopotele, Gheorghiță?

08:40 sambata 15 aprilie 2017

Termia, la momentul adevărului

08:27 luni 27 martie 2017

Buget al sărmanilor

06:02 luni 06 martie 2017

Klaussy

09:54 luni 09 ianuarie 2017

Gazduit de Administrare Servere